<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1754604&amp;fmt=gif">

Altijd aan of even uit?

Hoe zorg je voor een goede werkbalans?

Technologie wordt steeds slimmer en is op ieder moment van de dag beschikbaar. Dat komt de efficiëntie ten goede, maar er is ook een keerzijde. Hoe voorkom je als medewerker dat je 24 uur per dag met je werk bezig bent? Wat kun je als werkgever doen om je werknemers te helpen met een goede werkbalans?

Technologie anno nu maakt het makkelijk en verleidelijk om te werken waar en wanneer we willen. Dankzij cloudtechnologie zijn alle systemen vanaf iedere plek en ieder apparaat beschikbaar. Mobiele apparaten hebben we dag en nacht bij ons. En dankzij videobellen kan iedereen vanuit huis vergaderen. ’s Avonds nog even de mail checken, op vakantie toch iedere dag even inloggen op het bedrijfssysteem of onderweg naar kantoor alvast een dagplanning maken. In theorie kunnen we altijd door blijven gaan. Het is echter niet alleen de technologie die zorgt dat medewerkers het risico lopen continu ‘aan’ te staan. Ook klanten verwachten dat ze je bedrijf op ieder moment kunnen benaderen en werkgevers stellen soms hoge eisen aan de beschikbaarheid van medewerkers. Zeker nu de grenzen tussen werk en privé vervaagd zijn.

Steeds hogere werkdruk
Medewerkers zijn de afgelopen twintig jaar een steeds hogere werkdruk gaan ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van Tilburg University dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) begin 2020 publiceerde. Het gebruik van nieuwe technologie is één van de factoren waar die verhoogde werkdruk aan toe te schrijven is. De technologie zorgt dat mensen steeds sneller werken en steeds meer beschikbaar moeten zijn.

Dat brengt risico’s met zich mee. Doordat het werk zich niet beperkt tot de traditionele kantooruren, kan het gebeuren dat medewerkers niet voldoende herstellen van het werk. Wil je dat mensen na hun werk goed kunnen ontspannen en opladen, dan moeten ze wel los kunnen komen van het werk. Steeds meer medewerkers zien bovendien de voordelen van een goede werk-privébalans. Een paar uur werken in het weekend is geen bezwaar zolang er op een doordeweekse middag ook ruimte is om de kinderen van school te halen of een wandeling te maken.

Niet storen tijdens vakantie
Het verbieden van bereikbaarheid na het werk is dan ook niet dé oplossing. Het is beter om te zorgen voor een cultuur waarin het niet vanzelfsprekend is dat mensen continu aan staan. Ook kun je afspraken maken dat je collega’s in het weekend of tijdens hun vakantie niet stoort met berichten die met het werk te maken hebben. Bewustwording is cruciaal om een gedragsverandering te realiseren – met enkel verbieden ga je het gewenste resultaat niet bereiken.

Technologie om de werkdruk te verlagen
In plaats van te zorgen dat technologie de werkdruk verhoogt, kun je de technologie ook inzetten om het werk voor medewerkers makkelijker te maken. Dat betekent niet alleen investeren in een goede (thuis)werkplek. Denk aan de mogelijkheid om documenten te delen of eenvoudig uren te noteren en te koppelen aan projecten. Hiermee verloopt het werk sneller en zijn omslachtige stappen over te slaan, zoals het beheren van verschillende versies of het openen van allerlei applicaties. Toepassingen zoals dashboards waarbij je in één oogopslag de status van een project ziet, besparen tijd en stress. Ten slotte is het dankzij slimme portals niet meer nodig om je door alle informatie van een compleet ERP-systeem te worstelen. Dankzij slimme portals en apps zien mensen direct datgene wat nodig is. Ook dat maakt het werk een stuk minder stressvol.

In het whitepaper ‘Hoe laat je strategische trends voor je werken zodat je altijd bij bent?’ lees je meer over de manier waarop jij medewerkers optimaal kunt voorzien in hun werkbehoeften.


Neem contact met ons op

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Onze experts kijken graag met jou naar de mogelijkheden. Vul het formulier hiernaast in en wij nemen snel contact met je op. 

Direct even schakelen over je behoeften? Dat kan zeker, via e-mail en telefoon.

Marketing.bs.nl@axians.com
T 088 – 597 55 00

shutterstock_751109767-(1)